Log In
Sign Up
Romania
Citizenship:
Romania
Ph.D. degree award:
2008
Mr.
Matei Marcel
Duda
PhD
Professor
-
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA
Researcher | Teaching staff | Scientific reviewer | Consultant | PhD supervisor
Domains of competence: Crop science, medicinal plants, sustainable and organic agriculture, seed science, applied plant sciences, methods of scientific working for crop sciences, conditioning and storage of agricultural products
>20
years
Web of Science ResearcherID:
B-5330-2012
Personal public profile link.
Curriculum Vitae (22/04/2024)
Expertise & keywords
technologies for organic farming, medicinal plants, hop
conditioning and preservation of agricultural products
sustainable agriculture, minimum tillage
life in soil
Crop science / field crop, medicinal plants, applied plant sciences, organic agriculture, seed science, growing hops
the chemical composition of the crop
Projects
Publications & Patents
Entrepreneurship
Reviewer section
Implementation of conservative agricultural technologies for the spring crops
Call name:
Cecuri de Inovare 2013
PN-II-IN-CI-2013-1-0007
2013
-
2014
Role in this project:
Project coordinator
Coordinating institution:
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA
Project partners:
NORA LY AGROSERV SRL (RO); UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA (RO)
Affiliation:
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA (RO)
Project website:
Abstract:
Proiectul urmărește implementarea unor tehnologii adaptate schimbărilor climatice, valorificand un sistem expert de monitorizare pedo-climatică în Campia Transilvaniei (CT), cu 20 microstatii HOBO, program demarat in 2008, impreuna cu Univ. din Louisiana (SUA), pentru contracararea desertificarii terenurilor, finalizat prin 2 teze de doctorat (SUA si Romania). Obținerea unor rezultate științifice şi tehnologice de vârf, competitive pe plan global, de către echipa care propune proiectul, membră a Platformei Europene ”Modelling European Agriculture with Climate Change for Food Security„ (MACSUR: http://www.macsur.eu) este mijlocul cel mai adecvat de combatere a anomaliilor climatice, de adaptare la fenomenul de deșertificare, de sechestrare a carbonului în sol și de eficientizare a sistemului agricol.
Testarea sistemului expert de monitorizare presupune implicarea SC Nora Ly Agroserv SRL in predicția corectă a necesității combaterii riscurilor climaterice si aplicarea unor „tehnologii conservative cu mulci si măsuri de adaptare specifice”, în cadrul unei întreprinderi agricole reprezentative pentru această zonă. Fisele tehnice ale acestor tehnologii au fost obtinute prin proiecte nationale (CEEX, PNII) si europene (MACSUR, COST).
Obiective:
1.Valorificarea potentialului bio-pedo-climatic si tehnico-economic al CT prin monitorizarea regimului termic-hidric al solurilor și elaborarea tehnologiilor conservative cu mulci, lucrari minime, semnat direct si masuri de conservare a apei in sol.
2.Caraterizarea agrotehnica a terenurilor si implementarea culturilor pentru ingrasamant verde (mazare si rapita), semanat direct la cultura de porumb (20 ha), soia (20 ha) si lucrari minime la floarea soarelui (20 ha).
3.Realizarea unor scenarii ale evoluţiei regimului termic şi hidric din CT, precum şi elaborarea unor măsuri specifice de adaptare la efectele schimbărilor climatice, în alegerea soluţiilor agrotehnice adecvate pentru condiţiile de la SC Nora Ly Agroserv SRL.
Read more
Perfecţionarea tehnologiilor de cultivare în condiţiile pedoclimatice din România în scopul valorificării fitoterapeutice a speciilor: Baptisia tinctoria, Chionanthus virginicus, Equisetum arvense şi Ranunculus bulbosus
Call name:
Cecuri de Inovare - 2012
PN-II-IN-CI-2012-1-0337
2013
-
2013
Role in this project:
Coordinating institution:
Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca
Project partners:
SC Plantextrakt SRL (RO); Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (RO)
Affiliation:
Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (RO)
Project website:
Abstract:
Obiectivele proiectului sunt: • Implementarea şi perfecţionarea tehnologiei de cultivare a speciilor Baptisia tinctoria, Chionanthus virginicus, Equisetum arvense şi Ranunculus bulbosus pentru introducerea şi extinderea în cultură, pe principii ecologice, în ţara noastră; • Identificarea factorilor genetici, ecologici şi tehnologici care favorizează acumularea şi extragerea principiilor active la cele 4 specii; • Propuneri de reţete fitoterapeutice noi ce conţin materia primă vegetală obţinută de la cele 4 specii.
Descrierea serviciului. USAMV Cluj-N., Departamentul “Cultura plantelor” va asigura logistica şi expertiza umană necesară pentru realizarea obiectivelor. Se vor identifica zonele cu favorabilitate maximă, cu parametrii pedoclimatici optimi pentru cultivarea acestor specii pentru acumularea maximă a principiilor active. Se va implementa tehnologia de cultivare existentă şi se vor face studii intense de perfecţionare a acesteia pentru condiţiile concrete de cultivare. Se va perfecţiona şi tehnica de multiplicare a materialului vegetal valoros. Se va stabili dinamica acumulării principiilor active pentru a stabili momentul şi modul optim de recoltare.
Necesitatea derulării proiectului rezultă din nevoia de creştere a ofertei de produse pentru însănătoşirea “naturală” şi/sau menţinerea sănătăţii populaţiei din ţara noastră. România este printre codaşele Europei privind speranţa de viaţă a cetăţenilor: 73,5 ani, fiind depăşită “în jos”, doar de Bulgaria şi ţările baltice. În Italia, speranţa medie de viaţă este de 81,7 ani, în Olanda 80,7 ani etc. Cel mai dezastruos indicator din domeniul sănătăţii românilor este cel al mortalităţii infantile, la care suntem pe nedoritul loc întâi, cu 13,6‰, faţă de Bulgaria (12,7‰), Letonia (9,6‰), sau, atenţie!, Suedia sau Finlanda cu 3,0‰ mortalitatea copiilor sub 5 ani. Starea bună de sănătate a populaţiei constituie premisa dezvoltării armonioase şi a competitivităţii poporului respectiv.
Read more
The comparative evaluation of conventional and conservative tillage systems regarding carbon sequestration and foundation of sustainable agroecosystems
Call name:
P 3 - SP 3.1 - Proiecte de mobilități, România-Moldova (bilaterale)
PN-III-P3-3.1-PM-RO-MD-2016-0034
2016
-
Role in this project:
Coordinating institution:
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA
Project partners:
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA (RO); Universitatea Agrara de Stat din Moldova (MD)
Affiliation:
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA (RO)
Project website:
Abstract:
Proiectul are ca scop monitorizarea impactului agriculturii asupra schimbărilor climatice globale, managementul solului, apei şi carbonului prin sisteme conservative, respectiv extensia și dezvoltarea unui sistem comun de cercetare in Romania si Republica Moldova (RM). Proiectul prevede evaluarea în cadrul agroecosistemelor: a regimului de umiditate, a proprietăţilor agrofizice, a drenajului solului şi a componentei gazo-atmosferice (emisiile de CO2 din sol) în funcţie de agrocenoză, sistemul de lucrare a solului, umiditate etc. Sistemele de lucrare a solului aplicate în RM vor fi evaluate cu metode și tehnici comune, în scopul cuantificării: proceselor din sol, a utilizării apei, a activităţii biologice, a regimului termic, a activităţii microorganismelor, a condiţiilor de aeraţie, a conservării humusului, a emisiilor de CO2. Vor fi dezvoltate proiecte comune de cercetare cu următoarele obiective: evaluarea în dinamică a emisiilor de CO2 din sol în funcţie de agrocenoză și sistemul de lucrare a solului; testarea prin diverse metode a sistemului conservativ de lucrare a cernoziomurilor din RM; însuşirea metodelor moderne de monitorizare a emisiilor de CO2. Agroecosistemele ecologic echilibrate, cu funcţii în sechestrarea carbonului vor fi recomandate pentru implementarea în practică. Efectele economice rezultate sunt: eficiență energetică, costuri reduse, conservarea fertilității potenţiale şi efective a solului, combaterea schimbărilor climatice.
Read more
FILE DESCRIPTION
DOCUMENT
List of research grants as project coordinator or partner team leader
Significant R&D projects for enterprises, as project manager
Download (58.5 kb) 11/05/2017
R&D activities in enterprises
Peer-review activity for international programs/projects
[T: 0.4939, O: 155]